Ontstaan

Onstaan Kallemoeie en de triatlon

De triatlon in Beernem draagt de naam Kallemoeietriatlon naar de heks die rondwaardde rond het kanaal waar de triatlon plaatsvindt.  De organisatie is in handen van het Kallemoeie Triatlon Comité.

Deze sportmanifestatie is de opvolger van de Kallemoeiekoersen die van 2001 tot en met 2011 in Beernem centrum onder grote belangstelling door de Feest- en Handelsgroep Dorpsvrienden Beernem georganiseerd werden. Het was een wielerwedstrijd voor Parochianen en Nieuwelingen. In 2012 besloten vader Martin (voorzitter Dorpsvrienden en later ook van het K.T.C.) en dochter Nathalie D’haeninck (Dorpsvrienden en later ook van het K.T.C.) een andere uitdaging aan te gaan en werd de eerste Kallemoeietriatlon in Beernem Centrum boven de doopvont gehouden. Zij bouwden een  team rond hen, die nog steeds op bijna professionele wijze proberen de atleten te bekoren. De eerste start vond in de Beernemse jachthaven van BWSV plaats. De atleten bereikten de eindmeet aan het O.C. De Kleine Beer nabij de markt in Beernem.

Aanvankelijk zou het een duatlon worden maar op vraag van de organisator van de Jim Beuselinck triatlon in Oedelem Thierry David werd een stap verder gezet.

In 2019 verhuisde de triatlon noodgedwongen naar deelgemeente Sint-Joris.

Dit werd organisatorisch een meevaller zodat de huidige Kallemoeietriatlon daar nog steeds haar tenten opslaat.

De Heks

Kallemoeie leefde omstreeks 1800-1900 als heks of boosaardige vrouw. Die jaren, 1862-1864, was er de rechttrekking van het kanaal Gent-Oostende, ’t Eiland (of ook later Fort), waar zij in een hut leefde. Zij hield zich bezig met het bang maken en betoveren van jonge vrijertjes, die die eenzame plek opzochten.

Haar beroep zou huishoudster geweest zijn. Haar naam had ze van de plant Kalmoes die op ’t Eiland welig tierde, of van “Kalle” of onwelvoeglijke vrouw, samengevoegd met moeie of bemoeial.

Kallemoeies hoogte is een kleine heuvel met een natuurlijke bron of fontein, 50 meter voorbij de bocht aan Kallemoeiesdreef en het begin van de Lisstraat, aan de rechterkant.

Een lief kon niet wegblijven en op 21 september 1963 werd de verloving met Jan van Soetenay op de feesten gevierd. Jan van Soetenay leefde voor de eerste wereldoorlog in Zoutenaaie bij Veurne. De officiële doop en de inschrijving in het gemeenteregister van Kallemoeie gebeurden op de Kallemoeiefeesten op 26 september 1964.

De reuzin was in 1979, 1980 en later te gast op de Drogenbroodfeesten, Berenstoeten en nu nog steeds op de Rozenfeesten en de Kallemoeietriatlon. Verloofde Jan van Soetenaye werd in 1986 aan het feestcomité van Eggewaertskapelle overgedragen en herdoopt in Hannes van Askappel (de volksnaam van Eggewaertskapelle).

Een heks of tovenares heeft vele levens en Kallemoeie werd op 25 september 2009 op de avondmarkt van de Dorpsvrienden opnieuw gedoopt. Doopmeter is Patricia Waerniers en dooppeter Martin D’haeninck.

Kallemoeie kreeg in 2021 ook een flink uit de kluiten gewassen zoon : Beerlanderke.

Pin It on Pinterest

Delen